Aplicația aceasta îți transformă pozele în opere de artă

de: Bogdan Cristea
29 06. 2016

Prisma este o aplicație care ne prezintă modul în care un robot poate vizualiza o fotografie.

Prisma a devenit extrem de populară în ultima perioadă în Rusia și în multe alte state care au făcut parte din Uniunea Sovietică. De fapt, după cum scriu unele publicații, aceasta a reușit să atragă chiar și o investiție uriașă de aproximativ 2 milioane de dolari de la Mail.ru, care acum deține 10% din compania care a creat aplicația.

Prisma le permite utilizatorilor să-și personalizeze pozele cu ajutorul unei inteligențe artificiale, pentru a obține noi versiuni similare unor picturi realizate de mari artiști. Însă Prisma se diferențiază de aplicații similare într-un mod important: nu se folosește de filtre. În schimb, inteligența artificială reinterpretează imaginile prin intermediul unor rețele neurale convoluționale.

Acestea au fost descrise în detaliu de către cercetătorii Leon Gatsy, Alexander Ecker și Matthias Bethge într-o lucrarea științifică. Din câte se pare, cei trei erau interesați de modul în care creierul uman procesa imagini. ”De la acea idee, am început să folosim rețele neurale pentru a sintetiza texturi. Apoi am aflat că în momentele în care foloseam rețeaua pentru transfer de texturi, putem realiza opere de artă, care ar putea să ne ajute să înțelegem modul în care oamenii percep și procesează imaginile”, a declarat Gatys pentru Digital Trends.

Dezvoltatorii aplicației au creat rețelele neurale în așa fel încât să poată separa conținutul și stilul, pentru a reproduce imagini care imită stilurile unora dintre cei mai importanți artiști plastici din istorie. Până acum, Prisma a reușit să strângă în jur de 650.000 de descărcări, fiind disponibilă, pentru moment, doar pe iOS.

O aplicație oarecum similară este Masquerade. Aceasta folosește o tehnologie de tip Face Tracking pentru a augmenta filmele în stil selfie cu efecte amuzante 3D. Aplicația este destul de flexibilă încât să permită implementarea tehnologiei de efecte 3D augmentative chiar și în timpul conversațiilor video între prieteni. Filtrele 3D, și nu numai, sunt aplicate în timp real înainte ca filmulețul live să fie trimis către un server și apoi la un alt client.